Виплата допомоги в умовах карантину.

  • 744

 

Шановні мешканці Мелітопольського району! У зв’язку з ситуацією, яка виникла в умовах поширення на території України гострої респіраторної хвороби COVID-2019,  Верховною Радою та Урядом прийнято нові постанови та ряд змін до законодавства щодо надання соціальної допомоги.

З метою посилення соціального захисту населення та надання соціальної підтримки найбільш незахищеним категоріям населення на період карантину, встановленого постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 р. № 211 «Про запобігання  поширенню  на  території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», Верховною Радою України 30.03.2020 прийнято Закон України № 540-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)», яким, зокрема, внесено зміни до Законів України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю», «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям». Змінами до законодавчих актів врегульовано питання продовження строку виплати державної соціальної допомоги та строку звернення щодо її призначення на період заходів, передбачених карантином.

На виконання вищезазначеного Закону Кабінет Міністрів України 08.04.2020 року прийняв постанову № 264  «Деякі  питання  надання  державної соціальної допомоги», якою передбачено проведення призначення, перерахунку та виплати різних видів державної соціальної допомоги без звернення до органів соціального захисту населення, зокрема, строк виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, допомоги на дітей одиноким матерям, допомоги на дітей, над якими встановлено опіку, допомоги особі, яка доглядає за хворою дитиною, щомісячної грошової допомоги особі, яка  проживає  разом  з  особою  з  інвалідністю  I  чи  II групи внаслідок  психічного  розладу, яка за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього  догляду,  на догляд за нею, тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких  ухиляються  від  сплати аліментів,  не  мають  можливості  утримувати  дитину  або  місце  проживання  їх невідоме,  тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату, щомісячної  адресної  допомоги  внутрішньо  переміщеним  особам  для покриття  витрат  на  проживання,  в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, яку було призначено раніше, продовжується на період карантину та на один місяць після дати його відміни. Станом на сьогодні ці виплати проводитимуться по 31.05.2020 року. Крім цього, якщо особою з інвалідністю або дитиною з інвалідністю пропущено черговий строк переогляду стану здоров’я, виплата державної соціальної допомоги не зупиняється до закінчення карантину. Але слід зауважити, що для подальшого проведення перерахунку розміру виплаченої державної соціальної допомоги отримувачу допомоги чи його законному представнику потрібно надати заяву та результат переогляду стану здоров’я медико-соціальною експертною комісією.

На період карантину та на один місяць після дати його відміни продовжується строк звернення за призначенням державної допомоги сім’ям з дітьми, державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю, тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату. Також, з метою забезпечення громадян можливістю звернутися до органів соціального захисту населення в умовах карантину, надано право надіслати заяву та документи, необхідні для їх призначення поштою, а про зміну всіх обставин, які впливають на визначення права та розміру допомоги, яку особа отримує, надана можливість інформувати шляхом надсилання письмового звернення поштою, за допомогою засобів електронного та телефонного зв’язку.

Слід звернути Вашу увагу, що управління соціального захисту населення протягом одного місяця після відміни карантину проводитиме перерахунок розміру виплаченої державної соціальної допомоги на підставі заяви та необхідних документів, поданих отримувачами державної соціальної допомоги після закінчення карантину.

За додатковою інформацією та консультаціями звертайтеся до уповноважених осіб сільських та селищних рад за місцем проживання або до управління соціального захисту населення за телефоном гарячої лінії: 42 65 61, на поштову адресу: вул. Михайла Грушевського, 10, м. Мелітополь, 72312 або електронну пошту: uszn.melrda@ukr.net.